Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponudimo že od samega začetka tega projekta. Namen je ozaveščanje otrok o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmisleku o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane. O tem smo se veliko pogovarjali, saj je bil v tem mesecu tudi Teden slovenske hrane.
Kot že vrsto let, so se tudi letos v izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka aktivno vključili lokalni čebelarji: gospa Emilija Štrlek, gospod Franc Lojen v skupini Sovice, gospod Sandi Šmalčič v skupini Metuljčki ter gospod Martin Šmalčič v skupini Sončki. Pripravili so kratko predstavitev svojega dela Otrokom so predstavili vlogo čebel in koristnosti meda za naše zdravje. S čebelarko Emilijo so izdelali svečke iz voska. Članom čebelarske družine se zahvaljujemo za podarjeni med.
Tradicionalni slovenski zajtrk pa poleg meda sestavlja tudi kruh, ki so ga spekle naše kuharice iz lokalne ekološko pridelane moke. V tem šolskem letu smo začeli tudi z uvajanjem polnozrnatih živil na naš jedilnik, saj želimo otrokom zagotavljati zdravo prehrano.
Zajtrk smo zaključili z jabolki, ki jih nabavljamo pri lokalnem ponudniku. V naslednjih dneh si bodo otroci še ogledali sadjarstvo v naši okolici.
Sonja Zobec
pomočnica ravnatelja za vrtec